УЧЕНЕ И ПРЕПОДАВАНЕ НА ПСИХОПАТОЛОГИЯ ЧРЕЗ ФИЛМИ: лекция на Д-р Карл Голинг, Австрия

29 ноември (четвъртък) 2012, 18.30 ч.

Центърът за култура и дебат „Червената къща” (ул. „Любен Каравелов” 15, София 1142, тел. 02/988 81 88, 986 44 16) представя в Червена зала (партер):
Учене и преподаване на психопатология чрез филми

лекция-презентация на Д-р Карл Голинг (психоаналитик, групов аналитик, преподавател по психоанализа в Университет „Зигмунд Фройд“, Виена)


Тази лекция, организирана под формата на образователно забавление, представя възможен начин за използване на филми за преподаване на психопатология. Тя се базира на преподавателския опит на лектора, придобит при преподаването на психоанализата и психопатологията в Университета „Зигмунд Фройд” във Виена, и включва обобщение на становището на лектора за взаимовръзката между филмовата индустрия и психоанализата, последвано от демонстрация на авторско компютърно приложение, чиято цел е обединяването на психоаналитичната теория с филми. Приложението вече се прилага в обучението на психотерапевти в Университета „Зигмунд Фройд” във Виена (и Д-р Голинг го е използвал да илюстрира групови теми при обучението на групови аналитици от програмата по групова анализа тук в Червената къща). Чрез нея студентите наблюдават и сравняват психически състояния, техния произход, клиничната им картина на развитие и резултати, както те са изобразени от филмовата индустрия от самото й начало. Тази компютърна програма обхваща база данни от филми и термини от психоанализата. Например, при избор на термина „психоза“ приложението позволява последващо сравнение на над 20 различни филмови сцени, изобразяващи психоза. При избор на термина „натрапливост…“ програмата предлага над 50 сцени… или цялата класификация на ICD10/DSM4… чрез простото натискане на бутон.
На английски език с консекутивен превод на български език.

Вход: 10/7 лв.

 

Повече информация и предварителни резервации на http://www.redhouse-sofia.org/Event.aspx?id=8598

 

За лектора: Карл Голинг, NCPsyA (Национално кредитиран психоаналитик, САЩ) (1951, Австрия) е доктор по психология, психоаналитик, Advanced Organisational Consultant (Tavistock Institute, London), групов аналитик и тренинг аналитик. Израства в Индинозия, Австралия, Египет и Германия където баща му работи като професор по математика и инженерни науки в различни университети. Завършва гимназия във Франкфурт на Майн, Германия; психология и философия в Университета в Инсбрук, Австрия. Придобива професионалната си квалификация на психоаналитик и групов аналитик в Националната психологическа асоциация по психоанализа (NPAP), Ню Йорк, САЩ, където живее и работи от 1977 до 1992 г. Там има частна практика като психотерапевт и работи като клиничен психолог в изправителна институция за младежи в Ню Джърси, където се занимава с кризисни интервенции, индивидуална и групова терапия, диагностика и лечение на младежи-нарушители. През 1992 година се завръща във Виена, където работи в индивидуална и групова частна практика. Преминава обучение в Advanced Organisational Consultation Programme към Tavistock Institute, London. От 2004 до 2007 г. е член на изпълнителния комитет на Tavistock Institute Advanced Organisational Consultation Society, London. Преподавател, тренинг аналитик и супервизор в Университет „Зигмунд Фройд”, Виена.

 

 

Leave a Reply